Начало За нас Реклама Контакти

През последните 2-3 години граничните провинции на Виетнам и Китай, предимно селскостопански, гористи райони, придобиват важно значение, като понякога се свързват (вероятно пресилено) и с идеята за спасяване на човешкия род. Всичко това се дължи на едно вечнозелено, достигащо до 15 метра височина дърво, което се среща естествено в тези райони, а и култивирането му е съсредоточено там. Нарича се звезден анасон - Illicium verum. Звездният анасон е промишленият източник на шикимова киселина - основна суровина за синтезирането на смятания за почти единствен за сега лекарствен продукт, способен да се бори с птичия грип, оселтамивир фосфат (с по-известното търговско название Tamiflu). Необходимите количества звезден анасон за продукцията на това лекарство са големи, така че фирмата производител изкупува почти целия добив, цената се повишава, а част от домакините в Китай се притесняват, че вече няма да могат да готвят свинско „Му шу“.

Представител на семейство близко до това на магнолията, звездният анасон напомня известната си родственица. Листата са кожести, продълговато-яйцевидни, често в снопче по 3-4 на върха на клонките. Бледорозовите или жълтеникави цветове, както и останалите части на растението, са с приятен аромат, но за кулинарни и медицински цели се използват само плодовете. На тяхната форма подправката дължи и името си. Плодовете се състоят от 6 до 8 (рядко 12 - 13) вдървенени и подобни на лодка капсули, захванати с единия си край към обща ос, като заемат формата на звезда. Във всяка капсула се намира по едно едро, кафяво и лъскаво семе.

Съдейки по името, плодовете на звездния анасон имат аромата на...анасон , разбира се, но по-остър, силен и с добре усещаща се сладка жилка, с която напомня на лакрица (чернокафява маса, използвана в сладкарството и извличана от корените на сладника Glycyrrhiza glabra).

Традиционно използвани в китайската и виетнамска кухни, плодовете могат да се прибавят цели в ястието, да се счукат или стрият на прах. Със звезден анасон в Китай се готви свинско, патица и пилешко, но рядко присъства самостоятелно, а най-вече като част от сместа “Пет подправки”. Това е комбинация от звезден анасон, китайска (или цейлонска) канела, съчуански пипер, карамфил и семена от резене. Всички подправки се съхраняват цели и се стриват на прах непосредствено преди прибавянето им в ястието. В северните провинции на Виетнам говеждите супи задължително са с анасонов аромат, а тайландският леден чай cha dam yen се приготвя от черен чай и стрит на прах звезден анасон. Съществуват азиатски рецепти за риба и морски дарове, в които се употребява подправката, но намирам доминиращия и мирис за неподходящ за тези продукти със собствени и достатъчни вкусови и ароматни свойства.

Кулинарните тенденции за смесване на вкусове и аромати от различни географски райони са довели до необикновени постижения като ръчно приготвени шоколадови трюфели, при които в млякото за шоколада се вари звезден анасон или пък чътни (нещо като конфитюр, а всъщност - пикантен индийски сос от плодове) от сушени кайсии със звезден анасон и пресен джинджифил.

Намирането на тази подправка на българския пазар е нелек, но не и невъзможен за решение проблем. Опитайте в китайските магазини и знайте, че усилията, положени за разнообразяване на кулинарните усещания, за увеличаване на удоволствието от храненето, никога не са напразни.

ИМЕНА
Латински
- Illicium verum
Български - Звезден анасон
Английски - Star anise, Chinese anis, Badian anise, Indian anise
Френски - Anis étoilé, Anis de la Chine, Badiane
Испански - Badián, Badiana, Anís estrella
Немски - Sternanis, Badian

от Меню Апр. 2007
Коментари